Kuduz nedir?

Kuduz sinir sistemini tahrip eden bir virusun yol açtığı ölümcül bir hastalıktır .Kuduz virusu genellikle kuduz virusu taşıyan hasta hayvanın başka hayvan yada insanı ısırılması sonucu bulaşır.Nadir olarak salya ile de bulaşma söz konusudur.Bu tür bulaşma için salya içindeki virusun hayvan yada insanın  derisindeki açık yarayla, gözle veya ağızla teması gerekmektedir.Hastalığın dış belirtileri ortaya çıktığında genelde ölümcüldür.

Hangi Hayvanlar Kuduz Olur?

Kuduz sadece memeli hayvanlarda görülür.Kuşlar, balıklar,sürüngenler,amfibi canlılarda kuduz hastalığı görülmez.Ayrıca hamsterlarda da  kuduz hastalığı eradike edilmiştir( tamamen yok edilmiştir) .Kuduz özellikle vahşi hayvanlarda görülür.Bunların başında tilki ,çakal,kurt rakun gelir.Bu hayvanlar dışında çok nadir olarak atlarda keçilerde koyunlarda domuzlarda ve gelinciklerde  de kuduz hastalığı görülmüştür.Son yıllarda insanların bilinçlenmesi ve uygulanan aşı programlarıyla vaka sayısı oldukça azalmakla beraber maalesef tamamen yok edilmemiştir.

Hayvanlarda Kuduz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kuduz virusu vücuda girdiği zaman sinirler yoluyla beyne gider.Beyindeki tahribata göre çeşitli semptomlar açığa çıkabilir.Bunlar;korkaklık saldırganlık gibi davranış değişiklikleri,massater kaslarının felci sonucu ağzın kapanmamasına bağlı salya( çene kırık ve çıkıklarında ağır ağız ve dil enfeksiyonlarında da bu semptom görülür kuduzla karıştırmamak gerekir) yutkunmada zorluk,sendeler gibi yürüme ve nöbet geçirmedir.Bazen depresyon ışığa duyarlılık ta görülebilir.

Kuduzu Önlemek İçin Ne Yapmalıyım

! Öncelikle kedi ve köpeğinize kuduz aşısını düzenli olarak yaptırın.Kuduz aşısı 3. aydan itibaren her yıl düzenli olarak yaptırılmalıdır.

!Özellikle vahşi hayvanların yaşadığı yerlerde ikamet ediyorsanız yada tatil için bu tür bölgelere gidiyorsanız kedi köpeğinizi başı boş bırakmayınız.Çöplerinizi açıkta bırakmayınız.Dışarıda bırakacağınız çöpler vahşi hayvanların size yaklaşmalarına neden olabilir.

!Özellikle çocuklarınızı tanımadıkları ,aşılı olup olmadıklarını bilmedikleri hayvanlara dokunmamalarını öğretiniz.

Evcil Hayvanım Başka Bir Hayvan Tarafından Isırılırsa Ne yapmalıyım?

1.Öncelikle evcil hayvanınıza kuduz virusu bulaşması için kuduz aşısının yapılmamış olması gereklidir.Eğer kuduz aşısı düzenli olarak yapılıyorsa korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur.

2.Isıran hayvana kuduz aşısı yapılıyorsa ve son 10 gün içinde başka bir hayvan tarafından ısırılma söz konusu değilse kuduz virusu bulaşma söz konusu değildir.

3.Isıran hayvanın aşılı olup olmadığı belli değilse evcil hayvanınız daha önce aşılı da olsa tekrar kuduz aşısı tekrarlanmalı ve ısıran hayvanın gözlenmesi için belediye veterinerine başvurulması gerekmektedir.

4.Evcil hayvanınız ısırıldığında en kısa sürede hekiminize başvurunuz.Zira deride küçük ve önemsiz gibi görünen ısırık yaraları göğüs boşluğu veya karın boşluğuna kadar ulaşıp hayati organlara zarar verebilir.

Biz Isırıldığımızda Ne yapmalıyız?

1.Öncelikle ısırılan hayvanın aşılı olup olmadığını ve son 10 günde ısırılıp ısırılmadığını öğrenmeye çalışınız.Eğer ısıran hayvan aşılı ise ve son 10 gün içinde başka bir hayvan tarafından ısırılmamış ise kuduz olma ihtimaliniz yoktur.

2.Aşılı olup olmadığını bilmediğiniz hayvanlar tarafından ısırılırsanız bulunduğunuz yerin belediyesine başvurarak karantinaya alınmasını sağlayınız.

3.En kısa zamanda doktora başvurunuz.Doktorunuz size gerekli açıklamayı yapacak  ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

4.Genelde yavru kedi ve köpekler tarafından ısırılan ,tırmalanan hayvan sahipleri kuduz olmaktan korkarlar.3 aydan küçük yavrular kuduz bulaştırmaz .Ayrıca tırmalamayla kuduz virusunun geçmesi oldukça zor olsa da tanımadığınız hayvanlara el sürmemeniz ve ihtiyatlı davranmanızı öneririz.