SSS

SSS2020-09-26T03:08:19+03:00
Aşı Dışında Kedime Ne Yaptırmam Ne yapmam Gerekir?2020-09-26T02:39:22+03:00

Aşı dışında hem kendi hem de kedinizin sağlığı için 3 ayda bir iç parazitler için  iğne yada tablet ve ayrıca özellikle mart-kasım ayları arasında ( pire, kenelerin en aktif olduğu dönem) seçeceğiniz ürüne göre aylık veya maksimum 6 haftada bir pire damlalrı uygulanmalı ,kediniz dışarı çıkmasa da,kış aylarında bahçenizde ya da apartmanınızda sokak kedisi mevcutsa pire damlaları yıl boynca yapılmalıdır.Özellikle uzun tüylü kedisi olan pet sahipleri yapabiliyorlarsa her gün tüylerini taramalı buna ek olarak tüy yumağı oluşumunu engelleyecek mamalar seçmeli yada bunların dışkı ile atılmalarını sağlayacak macunlar kullanmalıdırlar.Ayrıca, hekiminizin kedinizin ırkına, yaşına ve kilosuna göre seçeceği kuru veya yaş mamalarla besleyerek beslenme bozukluklarının ve buna bağlı oluşabilecek hastalıkların da önüne geçmiş olursunuz.

Kedime Hangi Aşıları Yaptırmalıyım?2020-09-26T02:38:37+03:00

Aşağıdaki program iç ve dış parazitlerden arınmış sağlıklı 6-8 haftalık  yavru kedi göz önüne alınarak hazırlanmıştır.Her iki aşı arası en az 15 gün olarak kabul edilmektedir.

1.Kedi karma aşısı.( Feline herpes virus-Calicivirus-Panleukopeni)

2.Kedi Karma Aşısı tekrarı
3. FeLV.Kedi lösemi virus aşısı.( Halk arasında kan kanseri diye bilinir)

4.Felv tekrarı

5.Rabies kuduz aşısı.Kuduz aşısı 3 aylık yaşa geldiktenten sonra yapılır.

Program da görüldüğü gibi 1 yaşından küçük kedilere kuduz dışındaki aşılar  tam bağışıklığın oluşması için 2 kez yapılmaktadır.1Yaşından büyük kedilere bu aşıların 1 kez tekrarlanması yeterlidir.

NOT:Biz medipet olarak kedinin yaşadığı yer ( ev veya bahçe ),diğer kedilerle olan teması ( özellikle sokak kedileriyle kavga vs) gibi parametreleri göz önüne alarak aşı programı yapmaktayız.Yapılan çalışmalar risk olmayan hayvanlara yapılan gereksiz aşıların bağışıklık sistemini baskıladığını veya aşıya bağlı kötü huylu deri tümörlerin oluşabileceğini göstermektedir.Kısacası risk taşımayan kedilere tüm aşıların yapılması gerekli değildir.Ayrıca kliniğimizde karma ve lösemi aşıları nonadjuvant recombinant olan aşılar tercih edilmektedir.

NOT 2:Özellikle FİV ve FelV aşıları yapılmadan önce annesi babasının aşılı olup olmadığı bilinmeyen sokak kedileri veya pet shop tan alınan kedilere FİV-FeLV  testlerinin yapılmasını önermekteyiz.Zira bu viruslar vücuda girip senelerce hiçbir semptom göstermeden varlıklarını devam ettirebilirler ve aşı, opr yaşlılık gibi bağışıklık seviyesinin düştüğü dönemlerde aktif olurlar.Normal muayene bulgularıyla saptanmaları çok zordur özel bir takım testler gerektirirler.
NOT 3:Lösemi aşısı mümkünse 3. aydan sonra yapılmalıdır.

Kedimi Aşılatmadan Önce Dikkat Etmem Gereken Hususlar Neler?2020-09-26T02:09:17+03:00

Özelikle petshop tan alınan  yada annesi babasının aşılı olup olmadığı binmeyen kedi yavrularına sağlıklı gözükseler dahi hemen aşı yaptırmamanızı önermekteyiz. Tüm hastalıkların değişen sürelerde prepatent devresi( kuluçka süresi) vardır.Bu sürede yapılacak erken aşılama yarar yerine hastalık etkenlerini daha da tehlikeli hale getirerek hastalığın daha şiddetli seyretmesini sağlar. Dolayısıyla yeni kedi sahibi olan kişilerin öncelikle bir veterinere giderek kapsamlı bir fiziksel muayene yaptırmasını öneriyoruz. Bu muayene de hastalık semptomları varsa bunlar tedavi edilmeli ayrıca dışkı tahlili yaptırılarak iç parazitler hakkında bilgi sahibi olunmalı ve iç parazitler yok edilmeli ,deride pire / kene varsa bunlara yönelik tedavi uygulanmalıdır. Profesyönel bir mama ile beslenmesi  teşvik edilerek bakım beslenme şartları iyileştirilmelidir. Daha sonra da yaklaşık 1 hafta -10 gün her hangi bir hastalık semptomu olup olmadığını gözlemlenmelidir. Bu uygulamalarla kedinizin iç ve dış parazitlerden temizlenmiş bakım besleme şartları düzenlenmiş olup yapılacak aşıdan maksimum seviyede yarar sağlanacak hale getirilmiş olur. Kediniz de 1  hafta 10 gün sonunda kusma ishal hapşırık göz akıntısı vb semptomlar yok ise  aşılanmaya hazırdır

Kedi/Köpeğimi Ne Zaman Aşılatmalıyım?2020-09-26T01:49:31+03:00

Doğumdan hemen sonra annelerinden  süt emmeye başlayan  kedi ve köpekler kolostrum vasıtasıyla 45. güne kadar hastalıklara karşı bağışıktırlar.45. günden itibaren bağışıklık hızla düşer ve hastalıklara açık hale gelirler. Biz Medipet Veteriner Kliniği olarak aşı programına veteriner kontrolünden geçirilip ,varsa iç ve dış parazitlerden arındırıldıktan sonra 45- 50 günlük yaştan itibaren  başlamayı uygun görüyoruz.